Dalga ve Akıntı Motorları

02-08-2018 14:32
Dalga ve Akıntı Motorları

Su hareketinin önemi:

Resifte bulunan organizmalar, güçlü su hareketi yani kuvvetli akıntı ve dalga olan bir ortama alışkındır. Bu hızlı ve sürekli su hareketi,mercanların suyu kullanarak gelişmesine yardımcı olur. Bu canlılar, oksijen ve besin gibi şeyleri getiren akımlardan faydalanıp , atıkları ise sindirebilmek için akıntıya ihtiyaç duyarlar.

Çoğu mercan, sindirim için az kapasiteye sahiptir. Bu özellikle nispeten zayıf canlı dokularından dolayı enerjilerini boşa harcamalarına neden olur. Su hareketi ise canlıların dokularında oluşan atıkları uzaklaştırmalarına büyük katkı sağlar. Ufak polipli sert mercanların fizyolojisine yakından baktığımızda vücut yapılarının büyük bir bölümünün besinleri yakalaması için , çok azının da atıkları uzaklaştırıp sindirim yapabilmeleri için tasarlandığını görürüz.

Bunların yanı sıra, su hareketi şunları da etkiler;


  • Mercanların büyümesi

  • Yeni mercan kolonilerinin oluşumu

  • Yosunların büyümesi

  • Balık sağlığı

Su hareketi akış düzenleri:

Her biri çok farklı özelliklere sahip üç ana su hareketi türü vardır:


Düz akıntı : Düz, tek yönlü bir akıştır. Enerjisi mercanlar tarafından  bir yönde kanalize edilen bir dalga sonucu ortaya çıkan akıntı türüdür. 

EcoTech Marine - VorTech - MP40w QD Pump gibi akıntı motorları ile tankınız için ideal akıntı düzenini sağlayabilirsiniz.

 

Dalgalanma : Mercanlar çoğunlukla sığ sularda yaşadıkları için dalgalanma diye tabir edilen yani dalganın ardından gelen akıntının geri çekilmesi ile oluşan ikinci bir akıntı mercanların homojenik hareketini sağladığı gibi sindirimlerine de büyük ölçüde yardımcı olur.


Tunze - 6214.000 Comline Wavebox 6214 , Coral Box - QP 9 ve EcoTech Marine - VorTech - MP60w QD Pump motorları içerdikleri elektronik  dalga simülasyon programları sayesinde kolayca ayarlanabilir ve tankınızın ihtiyaç duyduğu akıntıyı sağlar.

 

Türbülans: Türbülans, suyun birçok yönde rastgele akışıdır. 

 

Farklı özelliklere sahip dalga ve akıntı motorları ile türbülans tarzı akıntı elde edebilirsiniz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.